Uansett om du er en erfaren cruisegjest, eller det er din første gang om bord på et cruiseskip, så har vi samlet mye nyttig informasjon til deg. Vi anbefaler at du leser gjennom dette før avreise.


Aldersgrenser og reise med spedbarn 

Som reisende bør du være klar over at de ulike rederiene har noen aldersgrenser du må ta høyde for før du bestiller et cruise.

Flere rederier krever at bestilleren er minimum 21 år (noen rederier kun 18 år) for å kunne reise alene, uten foreldre eller andre personer som er over aldersgrensen. Det er vanligvis ingen problemer hvis det er minimum én myndig person over aldersgrensen i lugaren. Flere rederier godkjenner også reisende under 18/21 år som reiser alene hvis foreldrene fyller ut en erklæring fra rederiet. Dersom du reiser med barn under 18 år, som du ikke er forelder eller verge for, må du ta med en signert reisesamtykkeerklæring med samtykke fra begge foreldre, eller foresatte, for at barnet skal få reise sammen med en annen ledsager. Unnlatelse av å gjøre dette, kan føre til nektelse av ombordstigning.

Man må også være minimum 21 år på de fleste reiser fra USA, for eksempel til Karibia, for å kunne bestille en drikkepakke som inneholder alkohol.

Hvis du reiser med spebarn, må du være oppmerksom på at flere rederier krever at barnet er minimum 6 måneder, og på noen cruise (spesielt lengre cruise, for eksempel transatlantiske på +12 netter) må barnet være minimum 12 måneder for å kunne reise.

Ettersom skipene overholder United States Public Health Department Policy (USPH), er det forbudt for små barn å bade med bleie i bassenger og boblebad, vannsklier og spa om bord. Forbudet gjelder også for bading med badebleie, og det er ikke tillatt å bruke dem, selv om foreldrene er til stede. Det finnes likevel noen unntak. På skipene Freedom of the Seas, Liberty of the Seas, Oasis of the Seas og Allure of the Seas finnes det en Baby Splash Zone der bading med badebleie er tillatt.

Hvis du er under 21 år, eller reiser med et spebarn, er det en god ide å ta kontakt med oss på +47 23 96 09 24 så vil vi undersøke hvilke regler som gjelder på det cruise du ønsker.

Bagasjemerker 

Vanligvis får du tilsendt bagasjemerker sammen med billetten din. Hvis du ikke har mottatt bagasjemerker, vil de bli utlevert av skipets personale når du sjekker inn bagasjen i havnen.

Graviditet 

Gravide kan reise på cruise så lenge cruiset er avsluttet før uke 24 av graviditeten. Vær oppmerksom på at rederiene krever at gravide tar med en legeattest der det står at hun er egnet til å reise, og hvor mange uker hun er på vei. Legeattesten må være på engelsk. Hvis du har spørsmål, kan du alltid kontakte MyCruise.

Pass 

Du er selv ansvarlig for å ta med nødvendige papirer og dokumentasjon på cruiset, inkludert pass og visum. Vær oppmerksom på at det til flere land kreves et visum og ofte et visum med multiple entry (flere innreiser).

Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Vennligst sjekk at navnet i passet og bestillingsbekreftelsen er identiske. Vær oppmerksom på at MyCruise krever et gebyr hvis navnet i bestillingsbekreftelsen må endres.

Barn og spebarn ha eget pass. Barn som reiser med andre enn sine foreldre og/eller med foreldre som har et annet etternavn, bes kontakte oss før avreise.

MyCruise er ikke ansvarlig for konsekvensene av manglende eller ikke gyldig pass eller visum. Reisende kan nektes adgang hvis passet er skadet. Du kan lese mer om gjeldene passregler på politiet.no samt oppdaterte visumregler på UDs hjemmeside.

Vær oppmerksom på at det gjelder spesielt for USA, også ved transitt. Les mer under Visum.

Reiseforsikring 

Vi anbefaler at du tegner en reiseforsikring da Europeisk helsetrygdekort ikke dekker reiser utenfor Europa. MyCruise samarbeider med Gouda Rejseforsikring som er ett av Danmarks største reiseforsikringsselskap.

MyCruise anbefaler at du ved bestilling tegner en avbestillingsforsikring som dekker ved akutt sykdom. Vær oppmerksom på at sykdomsavbestillingsforsikringen bestilles samtidig som reisen, og beløpet må innbetales samtidig som depositumet. Senere bestilling er ikke mulig. Vær også oppmerksom på at hvis personen som er årsaken til avbestillingen har fylt 75 år, er erstatningsplikten begrenset til maks 20 000 kr per person, uansett den tegnede forsikringssummen.

MyCruise samarbeider med Gouda Reiseforsikring, som er et av Danmarks største reiseforsikringsselskaper. Les mer her.

Sykdom og handikap 

Hvis du har en fysisk funksjonshemning eller er under medisinsk behandling, må du, når du bestiller reisen, eller så raskt som mulig etter tilstanden oppstår, skriftlig informere MyCruise om eventuelle medisinske eller fysiske forhold som kan kreve behandling eller pleie i løpet av cruiset. Informasjonen må inkludere eventuell bruk av spesielle fasiliteter og tjenester, da de fleste skip tilbyr spesielle handikaplugarer.

Gjester som bruker rullestol, må ta med denne selv. Som tommelfingerregel må gjester med nedsatt funksjonsevne eller medisinsk behov klare seg selv eller reise sammen med en person som kan bidra med nødvendig hjelp. Hvis du har med livsviktig medisin på reisen, anbefaler vi at du skaffer deg et medisinkort fra legen, som du tar med på turen.

Vær oppmerksom på at det i enkelte havner, der skipene legger til slik at man går i land via småbåter, ikke er mulig å komme i land hvis man sitter i rullestol.

Vaksinasjoner 

Til enkelte reisemål kan det være nødvendig med vaksinasjoner mot sykdommer som smittsom hepatitt, gulfeber, hjernehinnebetennelse og lignende. MyCruise anbefaler derfor at du sjekker med lege/vaksinasjonskontor for informasjon og anbefalinger angående eventuelle vaksinasjoner for ditt reisemål.

Visum 

Vær oppmerksom på at det kreves visum til flere land, og ofte et visum med multiple entry (flere innreiser). Det er derfor viktig at du sjekker hvilke regler som gjelder for ditt reisemål før avreise samt skaffer eventuelle nødvendige visum. MyCruise er ikke ansvarlig for konsekvensene av manglende eller ikke gyldig visum. Hvis det er mellomlandinger eller transitt inkludert i reisen, må du være oppmerksom på at spesielle visumregler kan gjelde. Du finner alltid oppdatert informasjon på UDs hjemmeside.

Vær oppmerksom på at det kreves visum for cruise til Russland og Libya hvis du ønsker å gå i land på egen hånd. Velger du å bli med på rederiets utflukter, ordner rederiet visum om bord. Visum til Dubai får du på flyplassen og det er gratis for norske statsborgere.

Du har dessuten bruk for visum til Australia. Hvis du ikke er norsk statsborger, eller har spørsmål om visumregler, vennligst kontakt MyCruise for ytterligere informasjon.

 

Visum til USA
Norske statsborgere trenger ikke visum til USA, men du må huske å fylle ut en online godkjennelse (ESTA) senest 3 dager før avreise. MyCruise kan dessverre ikke være behjelpelig med dette da søknaden skal fylles ut av den reisende selv. Når ESTA-søknaden er utfylt og godkjent, er det viktig at du skriver den ut og har den med på reisen.

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) er en elektronisk avløser for det gamle systemet med papirsøknad. Søknaden finner du på ESTA`s offisielle hjemmeside.

Når du søker om ESTA vær påpasselig med å oppgi nøyaktig det som står i passet. Spebarn med norsk pass skal også ESTA-godkjennes. US Customs and Border Protection (CBP) krever et gebyr på 14 USD pr. person som betales med kredittkort på hjemmesiden.

Vanligvis godkjennes en elektronisk ESTA-søknad på få sekunder, men er svaret «PENDING» (avventede) så foretas en automatisk rutineundersøkelse. Svaret vil ifølge myndighetene være klart i løpet av max 72 timer. Den reisende får et kontrollnummer som man skal skrive ned og ha med seg. Får du avslag på søknaden, kan du kontakte den amerikanske ambassaden i Oslo.

En ESTA-godkjennelse gjelder for to år eller til passet utløper, alt etter hva som utløper først.

Vær oppmerksom på at en ESTA-godkjennelse ikke garanterer innreise til USA. Godkjennelsen er kun et klarsignal om at flyselskapet kan fly deg til USA. Innreisetillatelsen gis fortsatt av immigrasjonsmyndighetene på den amerikanske ankomstflyplassen.

 

Visum til Canada

Det er endrede visumregler til Canada. Norske statsborgere må ha innreisetillatelse til Canada. Reglene gjelder også om du kun mellomlander i Canada på vei til en annen destinasjon. Innreisetillatelsen heter eTA og koster 7 CAD. Du må søke om eTA online. Søkaden blir vanligvis godkjent i løpet av få minutter om det ikke er spesielle anmerkninger. For å være på den sikre siden, anbefaler vi at du søker om eTA med det samme du har bestilt reisen. Du kan søke om eTA til Canada her.

Husk å skrive ut en kopi av eTA når den er godkjent. Den skal fremvises på flyplassen.

Innreiseregler i forhold til Covid-19 

OBS! Regelverket for vaksinekrav og testkrav endres kontinuerlig. Det er alltid reisendes eget ansvar å sjekke hvilke regler som gjelder for reisen sin og kunne fremlegge nødvendige dokumenter og attester som kreves for innreise. Hvis man nektes innreise på grunn av manglende nødvendige dokumenter, kan man ikke forvente å få pengene tilbake for reisen.

Det kan være lokale forskrifter om munnbind i visse arrangementer og offentlig transport. Derfor anbefaler vi alltid å pakke med seg flere munnbind før reisen.

Noen rederier har fortsatt visse krav knyttet til Covid-19.

Les mer under "Seil trygt" under hvert rederi