Har du bestilt din første cruise? Gratulerer! Det venter mange fantastiske opplevelser på deg, og det er en overhengende "fare" for at du blir avhengig av det. Så du er advart! Men før du drar på ditt første cruise, kan det føles litt overveldende å få oversikt over alt. Ikke bekymre deg, vi har alle vært der. I dette innlegget vil vi derfor hjelpe deg litt på vei med noen av de vurderingene du bør gjøre - både før og under ditt første cruise.

 

  1. Det er en god idé å ankomme dagen før cruiset ditt.

Hvis du skal fly til startdestinasjonen for cruiset ditt, kan det være lurt å ankomme en dag eller to tidligere. For det første kan det hende at flyet ditt plutselig blir forsinket eller kansellert, og dessverre fører dette til at mange reisende hvert år går glipp av cruiset sitt. Ved å ha en overnatting eller to før cruiset ditt, kan du reise avsted på ferien din med ro i sjelen og vite at du har tid å avse hvis uhellet skulle skje.

For det andre gir det deg muligheten til å oppleve byen du seiler fra som en del av ferien din. Mange cruises starter i fantastiske storbyer som Barcelona, Civitavecchia (Roma), New York eller Miami – og det ville nesten være dumt å ikke utnytte muligheten til å utforske en så spennende, livlig og opplevelsesrik by.

 

Oplev storbyer som Barcelona på krydstogt

 

  1. Bestill hjemreisen din med god tid til å gå fra skipet

Har du planlagt hjemreisen din basert på en spesifikk ankomsttid som står i reiseplanen din? Da bør du være oppmerksom på at den oppgitte tiden er forventet ankomsttid for skipet til havn - og IKKE nødvendigvis tidspunktet du kan gå i land! Ofte vil det ta minst en time fra den oppgitte tiden, og du må også ta hensyn til at det kan ta tid å forlate skipet med bagasjen din når mange skal av på én gang.

Så hvis du skal fly hjem fra cruise, bør du også sørge for at du har god tid til å komme til flyplassen, med mindre du også planlegger å tilbringe en dag eller to i ankomstbyen etter cruiset.

 

  1. Bestill aktiviteter om bord på skipet på forhånd

Så snart cruiset ditt er bestilt, kan du begynne å glede deg. Men hvorfor ikke også begynne å planlegge dagene om bord? "Kan det ikke vente til jeg er på skipet?", tenker du kanskje. Og jo, det kan det godt. Men spesielt på de store skipene kan det være lurt å reservere plass til ulike show på forhånd, slik at du er sikker på å få plass til akkurat den forestillingen du ønsker.

 

  1. Undersøk (og bestill) utflukter til ulike destinasjoner på forhånd

Uansett om du velger å bestille utflukter gjennom rederiet eller utforske på egen hånd, er det en god idé å forberede deg så mye som mulig på destinasjonene på forhånd. Det kan være overveldende når du er på ditt første cruise, og hvis du ikke har utforsket destinasjonene på forhånd og er forberedt på dagene i land, kan det raskt ende med at du ikke opplever så mye - og det ville være synd! Spesielt på ditt første cruise kan det være fint å bestille utflukter direkte gjennom rederiet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for mye annet enn å absorbere alle de spennende inntrykkene.

TIPS: Noen utflukter er veldig populære og blir raskt fullbooket. Derfor kan det være lurt å bestille dem allerede på forhånd for å sikre deg plass. Imidlertid kan ikke alle utflukter bestilles på forhånd, og de bør derfor bestilles først når du er om bord.

 

Destinationer krydstogt

 

  1. Ha kontroll på kleskoden

Åh, ordet "kleskode" kan få mange til å grøsse. Hvis du aldri har vært på cruise før, kan du kanskje forestille deg at de andre gjestene dukker opp i overdådig antrekk hver kveld - men bare rolig. De fleste cruiseskip har ganske avslappede kleskoder, og det er helt opp til den enkelte hvor mye de ønsker å pynte seg.

MEN med det sagt, er det vanligvis en spesifikk kleskode for hver kveld som rederiet oppfordrer gjestene til å følge. Dette kan for eksempel være "casual," "formell," eller "hvit natt." Sjekk de ulike kleskodene i reiseplanen din før cruiset og les opp på hva hver av dem betyr. En god tommelfingerregel er å kle deg som om du skulle til en fin restaurant hjemme - da er du i hvert fall godt forberedt!

 

  1. Få kontroll på hva du skal ha med i kofferten

Når det gjelder kleskoden... Å pakke for ditt første cruise kan være litt av en utfordring for tankene. Hvor mange antrekk trenger jeg å ta med? Hvor mange par sko? Og hva med håndklær og hårføneren? Vi har alle vært der. Men ingen stress - vi har selvfølgelig samlet våre beste pakketips for deg her, sammen med en pakkeliste, slik at du unngår å fylle kofferten med unødvendige ting. Vær så god!

 

  1. Pakk en stor håndbagasje

Når du har styr på kofferten, er det tid for håndbagasjen, og her kan det være lurt å pakke en litt større veske enn det du kanskje normalt ville gjøre når du reiser med koffert. Når du ankommer cruise-terminalen, må du sjekke inn kofferten din, og vanligvis vil den ikke bli levert til lugaren din før flere timer etter at du har gått om bord på skipet. Derfor kan det være praktisk å ha ekstra klær, badetøy, solkrem eller andre nødvendigheter du trenger i løpet av de første timene på skipet, i håndbagasjen din.

 

 Kuffert

 

  1. Skriv ut reisedokumentene dine hjemmefra

Før du legger ut på cruiseeventyret ditt, må du fullføre online-innsjekkingen hjemmefra, og i den forbindelse er det alltid en god idé å skrive ut både reisedokumentene og bagasjelappene dine. Selv om flere rederier har blitt mer elektroniske, og du kan ha ombordstigningskortet ditt i appen deres, kan internettforbindelsen noen ganger være ustabil i cruise-terminalen. Det siste du ønsker å bekymre deg for på dette tidspunktet er om du får lov til å gå om bord på skipet. Så gjør deg selv (og personalet i cruise-terminalen) en tjeneste ved å ha reisedokumentene i papirform for ekstra sikkerhet.

...og HUSK å ha dem lett tilgjengelige sammen med passet ditt i håndbagasjen!

 

  1. Last ned rederiets app på mobilen din

Det kan være lurt å laste ned rederiets app allerede hjemmefra. Her kan du vanligvis se en oversikt over reisen din, daglige aktiviteter, kleskoder, lese om skipet og mye mer! I tillegg kan du, med flere rederier, bruke appens chatfunksjon for å kontakte medreisende når dere er ute på havet, og mobildata er slått av - veldig praktisk, spesielt hvis du reiser i en større gruppe.

 

  1. Drikkepakke eller ikke?

Du har sannsynligvis hørt om de berømte drikkepakkene - kanskje har du hørt noen si at det er nødvendig, mens andre vil si at det er bortkastet penger. Om du skal kjøpe en drikkepakke eller ikke varierer mye fra person til person. Hvordan finner du ut om en drikkepakke er riktig for deg? Gjør hjemmeleksene dine og undersøk prisene på ulike drikkepakker og hva de inkluderer. Vær oppmerksom på at de fleste "soft drinks" som brus ofte også krever en drikkepakke, mens juice, melk, iste, kaffe og te vanligvis er inkludert som standard. Hvis du trenger hjelp til å vurdere om du bør kjøpe en drikkepakke, kan du alltid ta en prat med våre dyktige reisekonsulenter.

 

Drikkepakke krydstogt

 

  1. Hvordan er det egentlig med tips?

Dette kan være overraskende for nye cruise-reisende! Selv om du har betalt en pris for cruise-oppholdet, må du fortsatt sette av plass i budsjettet for tips. Tipsene er en fast daglig sum som varierer fra rederi til rederi, og de trekkes vanligvis direkte fra betalingskortet du har registrert under online-innsjekkingen. På denne måten trenger du ikke å bekymre deg for tips under ferien, og pengene blir fordelt til hele personalet om bord som bidrar til å gjøre ferien din fantastisk.

TIPS: Gjør det enkelt for deg selv ved å forhåndsbetale tipsene sammen med reisen din før cruise-oppholdet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for det underveis.

 

  1. Vær ekstra oppmerksom på tiden når du er på land

Dette burde forhåpentligvis være selvforklarende, men å komme tilbake til skipet i tide er veldig viktig. Du vil ikke stå igjen på kaien etter at skipet har seilt avsted til neste destinasjon. Derfor bør du alltid sjekke - og dobbeltsjekke - når du må være tilbake, og aller helst være tilbake ekstra tidlig for å være på den sikre siden. Vanligvis vil tidspunktet for når du senest må være tilbake på skipet stå i det daglige programmet, som du enten mottar i lugaren din eller kan se i appen.

Hvis du reiser på tvers av tidssoner, kan det imidlertid bli mer utfordrende. For å unngå forvirring om hva klokken er når du reiser på tvers av tidssoner, har man noe som kalles "skipstid". Med skipstid fastsetter man én tidssone (vanligvis den du startet cruiset i), som skipet følger, selv om du seiler inn i en ny tidssone. Hvis du er usikker på hva klokken er underveis, kan du alltid se i rederiets app eller på telefonen i lugaren din, som følger skipstiden.

 

  1. Bruk den første dagen til å danne deg en oversikt over skipet

Cruiseskip er store. Altså, virkelig store! Selv de mindre skipene vil imponere deg med størrelsen, så det kan være overveldende å gå om bord på et cruiseskip for første gang - og det kan være vanskelig å finne veien i begynnelsen. Bruk derfor gjerne noen timer den første dagen til å utforske skipet og de mange dekkene, slik at du får en mye bedre oversikt over fasilitetene resten av ferien.

 

Krydstogtskib

 

  1. Les det daglige programmet når du er om bord

Det daglige programmet er som en slags meny med aktiviteter om bord på skipet, som du får i lugaren din eller kan se i informasjonsappen for den kommende dagen. Spesielt på de store skipene er det SÅ mange aktiviteter hver eneste dag at det kan være nesten umulig å forstå hvor og når de ulike tingene skjer - med mindre du har lest dagens program. Uansett om du vil delta på karaokekveld, yoga, auksjon, musikkquiz eller noe helt annet, er det daglige programmet din "go-to" guide full av nyttig informasjon om den kommende dagen.

Vær oppmerksom på at noen rederier kun har det daglige programmet i appen, men hvis du ønsker å ha en fysisk kopi, kan du hente den på Guest Relations på skipet.

Vi håper du har blitt litt klokere på hva som venter deg og hvordan du kan få mest mulig ut av ditt første cruise i denne bloggposten. Ha en flott tur!

Annika Møller
SoMe & Content Creator

Lignende innlegg