Royal Caribbeans Oasis-klasse kan skryte av å ha verdens største cruiseskip, og hvis du ennå ikke har opplevd denne skipsklassen, må vi bare si: Det må oppleves! Men hvor mye betyr egentlig størrelsen? Gjelder "jo større, desto bedre," eller kan det bli for mye? I dette blogginnlegget vil vi prøve å ta deg med på den ultimate dagen om bord på det imponerende Symphony of the Seas.
Stor, større, størst. Eller, for å være nøyaktig, faktisk "bare" nest størst - for med plass til knapt 6.700 passasjerer er Royal Caribbeans Symphony of the Seas litt mindre enn søsterskipet Wonder of the Seas, som kan ta ytterligere 300 gjester om bord og for øyeblikket har tittelen som verdens største cruiseskip. Begge tilhører den populære og ekstraordinære Oasis-skipklassen, som er kjent for å ta cruise som reiseform til det neste nivået. I hvert fall litt ennå. For denne vinteren sprenger Royal Caribbean igjen skalaen for hva som er mulig med en helt ny skipklasse, det første skipet i serien, Icon of the Seas. Men nok om Icon for nå...
Hvis du vurderer å ta et cruise med et av verdens største cruiseskip, har vi her satt sammen en komplett dag om bord på et Oasis-skip med noen av de fantastiske fasilitetene og aktivitetene som vi selv nøt da vi nylig var om bord på Symphony of the Seas. Forhåpentligvis kan det gi deg en idé om hva det vil si å reise med skip av denne størrelsen.
En rolig start på dagen
Når du tenker på verdens største cruiseskip, er "rolig" sannsynligvis ikke en av de første ordene som faller deg inn. Og det forstår vi godt! Med et utall av aktiviteter og underholdning for gjester i alle aldre, er det alltid noe som skjer på Symphony of the Seas. Men det betyr ikke at skipet ikke har områder der du faktisk kan slappe av. Et slikt sted er den frodige og hyggelige Central Park, som ligger midt på dekk 8 på skipet. Her har de skapt et herlig parkområde fylt med busker og trær under åpen himmel - selv om du befinner deg midt på skipet. Og akkurat her kan du nyte en lett frokost fra Park Cafeen (som er inkludert i prisen) i helt rolige omgivelser før dagen virkelig begynner. Ta med deg en yoghurt med frukt, en sandwich eller en bagel og finn deg en fin plass i den vakre parken. Tips: Dette stedet er også perfekt for lunsj!
Plask rundt som en vannhund eller delta i en familiekonkurranse
Med mat i magen er du klar til å utforske det store skipet, og vi tør å love deg en ting: Du vil IKKE kjede deg på et Oasis-skip - hvis du gjør det, er det helt din egen skyld.
Hvis du virkelig elsker vann, er du på det perfekte stedet, og det er ideelt å tilbringe formiddagen ved en av skipets fire bassenger eller ti boblebad - kanskje til og med med en tur eller to på de morsomme vannskliene! Hvis du reiser med barn, er vannparken også en stor hit, hvor du enkelt kan tilbringe en formiddag med å plaske rundt i vannet.
Formiddagen er også perfekt for å en gang for alle finne ut hvem i familien som egentlig er best i minigolf eller bordtennis - og taperen kan enkelt kjøpe is til hele gjengen. Nesten rett ved siden av minigolfbanen finner dere nemlig en gratis isstasjon der dere kan hente softis etter eget ønske. Genialt, ikke sant?
Etter en intens konkurranse eller et par timer ved bassenget, er det ikke utenkelig at sulten melder seg, og da er det heldigvis flaks at dere kan ta en tur innom Sorrento's på promenaden, som er klar med deilige pizzastykker som dere raskt kan ta med dere videre.
Utforsk grenser på ettermiddagen
Oasis-skipene er spesielt kjent for sine ekstraordinære aktiviteter, og hva er mer naturlig enn å tilbringe ettermiddagen med å krysse av noen av disse "bucket list" -aktivitetene? Her er det selvfølgelig ingen vei utenom skipets zip-line og surfing-simulatorer. Ja, du leste riktig - hvor fantastisk er det ikke at slike aktiviteter finnes på et cruiseskip? I en høyde på 10 etasjer kan du sveve over skipets boardwalk og i omtrent 10 sekunder føle at du virkelig lever - eller er i ferd med å dø av skrekk. Uansett er det en stor og morsom opplevelse som gjester i mange aldre ikke vil gå glipp av - og selvfølgelig skulle vi ikke gå glipp av det heller (til tross for litt høydeskrekk).
Surfing-simulatorer, eller Flowrider som de kalles, er også en veldig populær aktivitet for både barn og voksne. Du trenger ikke å ha erfaring med surfing før du kaster deg inn i utfordringen. Du vil faktisk bli instruert i teknikken og hvordan du skal stå på brettet. Og selv om det kan være litt tøft mens du lærer, er det ingenting som tilfredsstillelsen når du til slutt klarer det!
Se solnedgangen og nyt en smakfull middag
Avhengig av når dere spiser middag, er det en fantastisk opplevelse å nyte en cocktail før eller etter måltidet i det vakre Solarium på dekk 14 på skipet med utsikt over solnedgangen. Dette er igjen et av stedene på skipet som har en rolig atmosfære, men vær oppmerksom på at det ikke er adgang for barn her. Nyt utsikten over havet fra utsiktsposten "King of the World", som strekker seg utover skipets kant og har et glassgulv som får deg til å føle at du svever over havet. Dette er for øvrig et perfekt sted å ta noen flotte bilder!
Når det kommer til middag, er mulighetene nesten uendelige på Symphony. Du finner hele 15 spisesteder på skipet. Uansett om du spiser i hovedrestauranten, Main Dining Room, eller buffeen, Windjammer Marketplace, kan du være sikker på god og velsmakende mat. Men som på alle andre cruiseskip, er det en fantastisk opplevelse å prøve en av spesialrestaurantene. Er du glad i italiensk, asiatisk eller mexicansk mat? Du finner alt på Symphony!
La deg imponere av verdensklasse-shows
Når mørket senker seg, er det tid for underholdning - og om bord på Symphony of the Seas er det ikke hvilken som helst underholdning som venter deg. Her er det satt opp show som vil imponere, forbløffe og få deg til å ønske å oppleve alt igjen! Spesielt skipets Aqua Theater, der showet HiRO kan oppleves, er et absolutt must. I en utrolig blanding av dans, stup og akrobatikk vil profesjonelle artister utføre de mest imponerende øvelsene i det dypeste bassenget til havs - og husk at dette skjer utendørs på et seilende skip! Hvor fantastisk er ikke det? Vi var veldig imponert!
Hvis du er til storslåtte musikaler, bør du selvfølgelig også oppleve Broadway-musikalen Hairspray om bord på skipet. Her vil du bli underholdt av flotte sangstemmer, engasjerende skuespill, dans og humoristiske innslag. Selv om du vanligvis ikke er fan av musikaler, bør du gi denne en sjanse - den er tross alt inkludert i prisen, akkurat som annen underholdning som HiRO og skøyteshowet 1887. Så gå til underholdningen med en nysgjerrig og åpen innstilling.
Gjør deg klar for enda en begivenhetsrik dag
Huff, for en dag og mange inntrykk å gå til sengs med! Heldigvis har du mange dager til å oppleve alt det Symphony of the Seas har å tilby når du ikke er på land, så unngå å stresse med å prøve å få med deg alt på en gang. Et lite tips: Bruk den første dagen til å få oversikt over skipet og utforske de forskjellige dekkene, slik at du er klar til å nyte alle skipets fantastiske fasiliteter resten av ferien. God fornøyelse!
Er Symphony of the Seas noe for meg?
Symphony of the Seas er for deg som...
Elsker en ferie fylt med høykvalitetsopplevelser med plass til både fest og moro, avslapning og gode matopplevelser for hele familien. Det er alltid noe å gjøre for gjester i alle aldre, og de fleste aktivitetene er allerede inkludert i prisen. Ja, det er mange mennesker, men husk at du er om bord på et av verdens største cruiseskip - det er GOD plass til alle, og du legger sjelden merke til hvor mange mennesker som egentlig er om bord.
Symphony of the Seas er IKKE for deg som...
Primært er ute etter ro og avslapning utenfor mange mennesker rundt deg. Selv om skipet har mange hyggelige steder og områder der du kan slappe av, kan vi ikke komme bort fra at Symphony er et av verdens største cruiseskip, og det betyr generelt mange aktiviteter og mennesker. Hvis du ikke ønsker å benytte deg av de mange aktivitetene og fasilitetene som et stort cruiseskip tilbyr, kan et mindre skip med færre aktiviteter være mer egnet for deg.
Les mer om Symphony of the Seas og finn din reise her
Annika Møller
SoMe & Content Creator
Lignende innlegg
Den ultimate pakkeguiden for ditt cruise
Den ultimate pakkeguiden for ditt cruise Vi kjenner det nok alle sammen – reisen står for døren, kofferten er tom, og spørsmålet melder seg... hva skal jeg ha med? Husker jeg alt? Skal jeg ha med noe spesielt? Det er helt essensielt å pakke riktig før ditt cruise, og man kan ofte bli usikker når kofferten skal fylles. Men bare rolig – vi har laget en komplett pakkeguide for deg akkurat her. Hvor skal du hen? Før du pakker, er det noen viktige ting du bør vurdere - og selvfølgelig er destinasjonen en av dem.Seiler du i Middelhavet om sommeren, Karibien eller andre varme steder, er det opplagt å pakke lette sommerkjoler, shorts, topper og badetøy for basseng- og stranddager. I tillegg kan et par sandaler eller flip-flops, solhatt, solbriller, strandveske, solkrem og aftersun være en god idé å ha med seg. Hvis du derimot reiser til kjøligere destinasjoner, bør du pakke varme klær. Sjekk gjerne værmeldingen for å vite nøyaktig hva du trenger. Dette kan inkludere varme gensere, en vinterjakke, vindjakke, regntøy, støvler, skjerf, lue og tykke sokker for destinasjoner som Grønland, Alaska, Canada eller Norge. Vær oppmerksom på at det kan være lurt å ha med en varm genser selv om du reiser til et varmt sted, da det av og til kan være kjølig på skipet på grunn av aircondition. Hva skal du gjøre? Det er mange aktiviteter om bord på et cruiseskip og når du går i land. Du bør derfor vurdere hvilke aktiviteter du planlegger å delta i, da noen kan kreve spesiell bekledning. - SportDet finnes treningsfasiliteter på alle skip, og mange har også løpebaner, idrettsbaner og lignende. Hvis du planlegger å trene under reisen, bør du derfor pakke riktig bekledning, for eksempel joggesko, tights, treningsshorts, t-skjorte, topp, hansker, sports-BH eller annet treningsutstyr. - ByturerHvis du skal besøke byer der du kanskje må gå langt, er det en god idé å ta med deg lukkede sko som er gode å gå i, selv når det er varmt. I tillegg bør du være oppmerksom på at noen attraksjoner (for eksempel kirker) kan kreve at knær og skuldre er tildekket. - FotturerDet er flere destinasjoner der det er ideelt å dra på fotturer. Hvis du planlegger en lengre fottur, er det lurt å pakke fotturssko eller gode tursko som egner seg for lange turer. Tenk også på terrenget du skal gå i. - Ziplines, klatrevegger, taukurs, osv.Noen spesielle aktiviteter om bord, som ziplines, klatrevegger og taukurs, krever spesiell bekledning. Hvis du vil prøve disse aktivitetene, er det derfor lurt å ta med minst ett par lukkede sko, lange bukser og en t-skjorte som dekker skuldrene. Hva er kleskoden?Cruiseselskapene har kleskoder som du bør være klar over når du pakker. På dagtid er kleskoden avslappet, og du kan kle deg slik du ønsker. Det samme gjelder når du går i land. Om kvelden er kleskoden uformell eller "smart casual", men det anbefales å kle seg pent når du besøker restaurantene. Vær oppmerksom på at det er spesifikke klesplagg som ikke tillates i restaurantene, inkludert badetøy, flip-flops, tanktops og slitte jeans. Du kan lese mer om de spesifikke kleskodene for hvert cruiseselskap. På de fleste cruise er det også noen formelle kvelder, gallakvelder eller lignende, der det er akseptert å kle seg pent. Disse kveldene kan du gjerne ta på deg dress eller cocktailkjole, men det er ikke påkrevd. Tema-kvelderDet er vanlig at det arrangeres temakvelder på et cruise. Disse kan variere fra cruise til cruise og vil bli oppgitt i programmet. Temakvelder kan inkludere "White Night," "Elegant Night," "70-talls Night," "Italian Night," osv. På reisedagen Reisedager kan være ganske kjedelige, så det er lurt å være forberedt ved å pakke en god reiseveske. Du kan for eksempel ta med en god bok, et blad, kortspill, sudoku eller annet for å fordrive tiden. Hvis du skal på en lengre flytur eller lignende, kan det være lurt å ta med ørepropper, sovemaske, støttestrømper og nakkepute. Husk alltid viktige reisedokumenter som pass, boardingkort og cruiseticket. Klær for de første timene om bord - når du kommer til terminalen, må du levere kofferten din. Den blir levert senere utenfor lugaren din. Det kan imidlertid ta noen timer før du får den, så hvis du for eksempel vil gå rett til bassenget etter ombordstigningen, bør du pakke en liten veske med klær/badetøy og andre nødvendige ting for de første timene om bord. Du kan også oppleve at lugaren din ikke er klar med en gang. Andre ting Powerbank - Det er lurt å ha med en powerbank så du kan lade telefonen din uten å måtte gå tilbake til lugaren din. Du vil mest sannsynlig bruke telefonen din mye, da den ofte brukes til å se på menyen, drinkmenyen, planlegge aktiviteter om bord, osv. Ladere (for powerbank, telefon, kamera, etc.) - Husk å ta med lader for alle enhetene dine. Det er vanligvis europeiske stikkontakter og USB-porter i lugaren som kan brukes med vanlige danske støpsler og kabler. Hvis de ikke finnes, kan adaptere vanligvis lånes/leies i resepsjonen. Medisiner - Husk å ta med eventuelle medisiner du trenger. Toalettsaker - Deodorant, krem, ansiktsrens, parfyme, sminke, etc. Sjampo og balsam er vanligvis tilgjengelig i lugaren, men det er vanligvis en 2-i-1-løsning (i noen tilfeller 3-i-1 med både sjampo, balsam og dusjgelé). Så hvis du har spesielle hårbehov, vil du være glad for å ha med dine egne produkter. Bag - Ta gjerne med en skulderveske, ryggsekk eller strandbag når du går i land. Sminke, deodorant, parfyme, krem, ansiktsrens og lignende. Briller/kontaktlinser Dette trenger du IKKE å ta med deg- Håndklær- Hårføner- Matvarer eller drikkevarer Vi har laget en sjekkliste for deg her for å gjøre pakkingen ekstra enkel. Nå er du klar til å pakke kofferten! Se pakkeliste her
Kan man dra på cruise med en 3-åring?
Som reisekonsulent har jeg ofte kunder på telefonen som spør hvordan det er å være på cruise med små barn i alderen 1-4 år. Er det mulig? Er det gøy for dem? Og får de lov til å være i bassenget? Det er mange naturlige spørsmål som dukker opp når det gjelder familiens minste passasjerer. Og det forstår jeg veldig godt. I vår var jeg faktisk selv om bord på Royal Caribbeans Harmony of the Seas i Karibien med kjæresten min, Frederik, og sønnen vår, Emil, som var 3 år gammel. I dette innlegget vil jeg derfor dele mine erfaringer med å reise med en 3-åring - hele veien fra Københavns lufthavn til skipet i det fantastiske karibiske havet. Første stopp: Flyplassen Med et cruise i Karibien kommer vi ikke unna at reisen allerede starter på flyplassen, der en lang flytur til Miami venter før vi kan gå om bord på cruisebåten. For å unngå unødig reisestress, er det alltid lurt å komme i god tid når du skal reise oversjøisk. Jeg anbefaler gjerne 3 timer for å unngå å stresse rundt på flyplassen med et lite barn, spesielt siden det kan være lange køer i høysesongen. Hvis du reiser med en barnevogn eller trille, som må sjekkes inn, må du være oppmerksom på at disse må sjekkes inn som "oversized baggage", noe som er plassert et annet sted på flyplassen enn der du sjekker inn koffertene. Det er gratis å reise med barnevogn, og ingen flyselskaper tar ekstra avgift for dette. På den annen side kan det være dyrt å kjøpe mat og snacks på flyplassen, så jeg pakker alltid en stor håndbagasje fylt med leker, iPad, forskjellige snacks, ekstra klær og bleier, slik at vi er best mulig forberedt for den lange flyturen med et lite barn. Når det gjelder barn, kan du faktisk ta med all maten du vil. Du kan til og med ha en drikkeflaske med vann. Ofte må det bare tas ut av vesken når du går gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen. På de lange flyreisene, som for eksempel til Miami, blir det selvfølgelig servert noen måltider om bord på flyet. Sørg derfor absolutt for å bestille barnemeny via flyselskapets nettside før avreise, da barnet ditt ellers vil få en voksenmeny som kanskje ikke er så barnevennlig. Ankomst til cruisebåten i Miami Etter en vellykket flytur landet vi i Miami, der vi hadde planlagt et par dager før cruiset vårt. Her hadde vi leid en bil via Budget og sørget for å bestille en med både air condition og bilsete, slik at vi lettere kunne komme oss ut og oppleve litt. Mange hoteller tilbyr barnesenger, men det er ikke alltid at disse kan bestilles på forhånd. Så spør gjerne i resepsjonen, de er alltid hjelpsomme med å skaffe en seng om den ikke allerede er på rommet. Innsjekk på skipet Etter dagene i Miami var vi mer enn klare for å gå om bord på Harmony of the Seas, som er et av verdens største cruisebåter. Jeg gledet meg veldig til å vise det frem for både Emil og kjæresten min, Frederik, for det er utallige flotte aktiviteter å delta i på skipet - både for barn og voksne. Så hvis du har barn med på cruise, er Royal Caribbean definitivt et av rederiene der du kan være sikker på at barna dine vil ha det gøy! Da vi sjekket inn på skipet, fikk Emil umiddelbart et armbånd med en strekkode samt nummeret til den nød-assembly stasjonen som vi tilhørte, hvis det skulle oppstå en nødsituasjon. Ved å skanne strekkoden kan personalet se hvor barnet hører til med lugarnummer, noe som er betryggende i tilfelle barnet skulle bli borte fra foreldrene på det store skipet. Valg av lugarJeg hadde valgt å bestille en lugar med balkong mot Boardwalk, som er den utendørs promenaden som ligger i den ene enden av skipet. Her hadde jeg bevisst valgt å bestille en lugar nederst i den enden der Aqua Theater ligger, av den enkle grunn at hvis Emil ble trøtt og ville sove tidlig, kunne vi fremdeles sitte ute på balkongen og se Aqua-showet derfra. Samtidig er det generelt mye liv på Boardwalk både i løpet av dagen og kvelden, og Emil syntes det var veldig gøy å se på folk som enten kjørte rundt i karusellen, lekte eller klatret, svevde over Boardwalk i ziplinen eller hvis tjenerne fra Johnny Rockets lagde show. Balkongen er høy, og jeg følte meg generelt veldig trygg med å ha Emil der ute. Jeg ville aldri latt ham være der alene, men selv om han krabbet opp på en stol og kikket ut, kunne han ikke falle over, da det var ganske langt ned derfra. Balkongene er omtrent 1,14 meter høye. Allerede hjemmefra kan du be om å få en babyseng i lugaren hvis det er nødvendig, og denne vil være klar når dere ankommer. Hvis dere ikke trenger en babyseng, kan dere få en ekstra seng på sofaen - vi syntes imidlertid at Emil var litt for liten til å ligge alene, så han sov mellom oss i sengen, og det fungerte veldig bra. Underholdning og forestillinger Som nevnt er det et bredt utvalg av aktiviteter og underholdning på Royal Caribbeans store cruiseskip, og selv om det krever litt tilpasning med et lite barn, er det fullt mulig å oppleve skipets forskjellige show. I stedet for å delta på de senere forestillingene klokken 22, valgte vi å gå på dem om ettermiddagen, noe som er en flott mulighet når man reiser med barn. Derfor fikk vi oppleve både Grease-musikalen, Aqua-showet og skøyteshowet. Vi valgte ofte å sitte bakerst under forestillingene, slik at vi raskt kunne gå ut igjen hvis Emil plutselig ikke ville sitte der lenger, og for å unngå å forstyrre andre gjester. Barneklubber Ombord på skipet finnes det også barneklubber for de minste passasjerene. I Mini-klubben må barna være renslige for å delta, og dessverre var ikke Emil det ennå. Derfor var han velkommen i Baby-klubben, hvor det er ansatte pedagoger som tar seg av barna. Her må du imidlertid som forelder levere barna og kan ikke være der selv. Å forlate barna i disse klubbene er generelt veldig amerikansk, der foreldrene for eksempel ligger ved bassenget, går i land eller gjør noe helt annet mens barna er på klubben. Personlig kunne jeg aldri ha dratt i land uten Emil, men vi prøvde en dag å ta ham til Baby-klubben for å se om han hadde lyst til å leke litt med andre barn, men han ville ikke være der uten mor og far, så vi dro igjen. Andre morsomme fasiliteter inkluderer blant annet en karusell som er gratis å bruke nede på Boardwalk, en klatrevegg med surfboard som Emil hadde det veldig gøy med sammen med andre barn, og det er også minigolf - som Emil imidlertid var litt for liten til å prøve. Bassenger for de minste Når det gjelder bading i skipets bassenger, er det en morsom Splash-sone med vannsklier for de aller minste, der badebleie er tillatt. De små kan altså plaske rundt selv om de ennå ikke er renslige. Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er tillatt å bade med badebleie i de store bassengene. Alltid mat i nærheten Når det gjelder mat, er det også et overflødighetshorn av muligheter om bord på et så stort skip som Harmony of the Seas. Det er en stor buffé tilgjengelig omtrent 18 timer i døgnet, slik at vi enkelt kunne hente litt snacks til Emil nesten når som helst hvis han ble sulten. I tillegg er det en "is-stasjon" hvor vi gratis kunne hente is noen timer om ettermiddagen. Om kvelden spiste vi i skipets hovedrestaurant, som tilbyr barnemenyer hvor du kan velge forrett, hovedrett og dessert til barnet ditt. Her er det også mulig å få høye stoler for barna, hvis de trenger det. Vi prøvde også to spesialrestauranter som koster ekstra. Her er det litt mer intim atmosfære og kanskje litt finere mat enn i de vanlige restaurantene som er inkludert i prisen for cruiset. Personalet er imidlertid veldig hyggelige og glade for barn, så man føler seg ikke til bry når det blir den tiden på kvelden og de små er sultne og trøtte. Den perfekte dagen på CocoCay Royal Caribbean er et av de mange cruiselinjene som nå har sin egen ø i Karibia, nemlig CocoCay, og dette var en av destinasjonene for vår reise. For en dag og for en øy! Skipet legger til tidlig om morgenen, og så er det tid for å utforske øya. Mat, drikkevarer og personalet fra skipet flytter til øya, og her fungerer det som alt inkludert. Det betyr at hvis du har drikkepakke om bord på skipet, så gjelder den også på CocoCay. I tillegg er det satt opp en stor buffet hvor du fritt kan ta mat i løpet av dagen. Vi valgte å gå av skipet blant de første for å sikre oss en god plass på øya. Det viste seg imidlertid å ikke være nødvendig, da vi var det eneste skipet som la til den dagen. Det kan maksimalt være to skip som legger til samtidig, men vi hadde øya for oss selv - og det merket vi, for det var på ingen måte overfylt, noe som var herlig! Vi bestemte oss for å legge oss inne i bukten, hvor vi hadde en fantastisk utsikt til skipet. Her var det lavvann, så Emil kunne enkelt løpe ned og dyppe føttene eller leke ved vannkanten mens vi lå på solsengene helt nede ved vannet. Mange av de andre barnefamiliene hadde valgt samme løsning, så det var flere barn å leke i sanden med for Emil. Komme rundt på øya enkelt Når det gjelder sand, er CocoCay fylt med sand, og det kan være litt kronglete å manøvrere rundt med sin egen barnevogn i "byen". Men på øya er det barnevogner med spesialhjul for sand som du kan låne. Det var virkelig genialt og gjorde det mye enklere for oss å komme oss rundt og utforske hele øya. Så en klar anbefaling herfra: Sørg for å få tak i en av disse når du kommer til øya! En av de virkelig store høydepunktene for Emil var da vi var i Splash-zone for å prøve vannsklier som er forbeholdt de minste barna. Emil var overlykkelig og ville prøve igjen og igjen! For de eldre barna er det et område som heter Thrill Island med mer intense vannsklier. Her må du imidlertid betale for å få adgang. Kan du dra på cruise med en 3-åring? Absolutt! Vi hadde en fantastisk ferie alle tre, og selv om det er en lang tur å reise helt til Karibia med et lite barn, fungerte alt veldig bra. Cruiseferie med små barn er helt perfekt, og vi følte oss aldri utrygge som foreldre. Samtidig var det så mange aktiviteter som også de aller minste kunne glede seg over når du reiser med de mer barnevennlige cruiselinjene. Personalet er alltid hyggelig mot de små barna og har generelt god tålmodighet, så vi følte oss aldri til bry. Så hvis du vurderer å dra på cruise med familiens minste, kan jeg bare si: Gjør det! Cruise er for hele familien, og så lenge du tenker gjennom og forbereder deg før ferien (akkurat som du ville gjort når du reiser med små barn på andre typer ferier), er sjansene for at dere får en virkelig fantastisk ferieopplevelse veldig gode!
14 gode tips før din første cruise
Har du bestilt din første cruise? Gratulerer! Det venter mange fantastiske opplevelser på deg, og det er en overhengende "fare" for at du blir avhengig av det. Så du er advart! Men før du drar på ditt første cruise, kan det føles litt overveldende å få oversikt over alt. Ikke bekymre deg, vi har alle vært der. I dette innlegget vil vi derfor hjelpe deg litt på vei med noen av de vurderingene du bør gjøre - både før og under ditt første cruise. Det er en god idé å ankomme dagen før cruiset ditt. Hvis du skal fly til startdestinasjonen for cruiset ditt, kan det være lurt å ankomme en dag eller to tidligere. For det første kan det hende at flyet ditt plutselig blir forsinket eller kansellert, og dessverre fører dette til at mange reisende hvert år går glipp av cruiset sitt. Ved å ha en overnatting eller to før cruiset ditt, kan du reise avsted på ferien din med ro i sjelen og vite at du har tid å avse hvis uhellet skulle skje. For det andre gir det deg muligheten til å oppleve byen du seiler fra som en del av ferien din. Mange cruises starter i fantastiske storbyer som Barcelona, Civitavecchia (Roma), New York eller Miami – og det ville nesten være dumt å ikke utnytte muligheten til å utforske en så spennende, livlig og opplevelsesrik by. Bestill hjemreisen din med god tid til å gå fra skipet Har du planlagt hjemreisen din basert på en spesifikk ankomsttid som står i reiseplanen din? Da bør du være oppmerksom på at den oppgitte tiden er forventet ankomsttid for skipet til havn - og IKKE nødvendigvis tidspunktet du kan gå i land! Ofte vil det ta minst en time fra den oppgitte tiden, og du må også ta hensyn til at det kan ta tid å forlate skipet med bagasjen din når mange skal av på én gang. Så hvis du skal fly hjem fra cruise, bør du også sørge for at du har god tid til å komme til flyplassen, med mindre du også planlegger å tilbringe en dag eller to i ankomstbyen etter cruiset. Bestill aktiviteter om bord på skipet på forhånd Så snart cruiset ditt er bestilt, kan du begynne å glede deg. Men hvorfor ikke også begynne å planlegge dagene om bord? "Kan det ikke vente til jeg er på skipet?", tenker du kanskje. Og jo, det kan det godt. Men spesielt på de store skipene kan det være lurt å reservere plass til ulike show på forhånd, slik at du er sikker på å få plass til akkurat den forestillingen du ønsker. Undersøk (og bestill) utflukter til ulike destinasjoner på forhånd Uansett om du velger å bestille utflukter gjennom rederiet eller utforske på egen hånd, er det en god idé å forberede deg så mye som mulig på destinasjonene på forhånd. Det kan være overveldende når du er på ditt første cruise, og hvis du ikke har utforsket destinasjonene på forhånd og er forberedt på dagene i land, kan det raskt ende med at du ikke opplever så mye - og det ville være synd! Spesielt på ditt første cruise kan det være fint å bestille utflukter direkte gjennom rederiet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for mye annet enn å absorbere alle de spennende inntrykkene. TIPS: Noen utflukter er veldig populære og blir raskt fullbooket. Derfor kan det være lurt å bestille dem allerede på forhånd for å sikre deg plass. Imidlertid kan ikke alle utflukter bestilles på forhånd, og de bør derfor bestilles først når du er om bord. Ha kontroll på kleskoden Åh, ordet "kleskode" kan få mange til å grøsse. Hvis du aldri har vært på cruise før, kan du kanskje forestille deg at de andre gjestene dukker opp i overdådig antrekk hver kveld - men bare rolig. De fleste cruiseskip har ganske avslappede kleskoder, og det er helt opp til den enkelte hvor mye de ønsker å pynte seg. MEN med det sagt, er det vanligvis en spesifikk kleskode for hver kveld som rederiet oppfordrer gjestene til å følge. Dette kan for eksempel være "casual," "formell," eller "hvit natt." Sjekk de ulike kleskodene i reiseplanen din før cruiset og les opp på hva hver av dem betyr. En god tommelfingerregel er å kle deg som om du skulle til en fin restaurant hjemme - da er du i hvert fall godt forberedt! Få kontroll på hva du skal ha med i kofferten Når det gjelder kleskoden... Å pakke for ditt første cruise kan være litt av en utfordring for tankene. Hvor mange antrekk trenger jeg å ta med? Hvor mange par sko? Og hva med håndklær og hårføneren? Vi har alle vært der. Men ingen stress - vi har selvfølgelig samlet våre beste pakketips for deg her, sammen med en pakkeliste, slik at du unngår å fylle kofferten med unødvendige ting. Vær så god! Pakk en stor håndbagasje Når du har styr på kofferten, er det tid for håndbagasjen, og her kan det være lurt å pakke en litt større veske enn det du kanskje normalt ville gjøre når du reiser med koffert. Når du ankommer cruise-terminalen, må du sjekke inn kofferten din, og vanligvis vil den ikke bli levert til lugaren din før flere timer etter at du har gått om bord på skipet. Derfor kan det være praktisk å ha ekstra klær, badetøy, solkrem eller andre nødvendigheter du trenger i løpet av de første timene på skipet, i håndbagasjen din. Skriv ut reisedokumentene dine hjemmefra Før du legger ut på cruiseeventyret ditt, må du fullføre online-innsjekkingen hjemmefra, og i den forbindelse er det alltid en god idé å skrive ut både reisedokumentene og bagasjelappene dine. Selv om flere rederier har blitt mer elektroniske, og du kan ha ombordstigningskortet ditt i appen deres, kan internettforbindelsen noen ganger være ustabil i cruise-terminalen. Det siste du ønsker å bekymre deg for på dette tidspunktet er om du får lov til å gå om bord på skipet. Så gjør deg selv (og personalet i cruise-terminalen) en tjeneste ved å ha reisedokumentene i papirform for ekstra sikkerhet. ...og HUSK å ha dem lett tilgjengelige sammen med passet ditt i håndbagasjen! Last ned rederiets app på mobilen din Det kan være lurt å laste ned rederiets app allerede hjemmefra. Her kan du vanligvis se en oversikt over reisen din, daglige aktiviteter, kleskoder, lese om skipet og mye mer! I tillegg kan du, med flere rederier, bruke appens chatfunksjon for å kontakte medreisende når dere er ute på havet, og mobildata er slått av - veldig praktisk, spesielt hvis du reiser i en større gruppe. Drikkepakke eller ikke? Du har sannsynligvis hørt om de berømte drikkepakkene - kanskje har du hørt noen si at det er nødvendig, mens andre vil si at det er bortkastet penger. Om du skal kjøpe en drikkepakke eller ikke varierer mye fra person til person. Hvordan finner du ut om en drikkepakke er riktig for deg? Gjør hjemmeleksene dine og undersøk prisene på ulike drikkepakker og hva de inkluderer. Vær oppmerksom på at de fleste "soft drinks" som brus ofte også krever en drikkepakke, mens juice, melk, iste, kaffe og te vanligvis er inkludert som standard. Hvis du trenger hjelp til å vurdere om du bør kjøpe en drikkepakke, kan du alltid ta en prat med våre dyktige reisekonsulenter. Hvordan er det egentlig med tips? Dette kan være overraskende for nye cruise-reisende! Selv om du har betalt en pris for cruise-oppholdet, må du fortsatt sette av plass i budsjettet for tips. Tipsene er en fast daglig sum som varierer fra rederi til rederi, og de trekkes vanligvis direkte fra betalingskortet du har registrert under online-innsjekkingen. På denne måten trenger du ikke å bekymre deg for tips under ferien, og pengene blir fordelt til hele personalet om bord som bidrar til å gjøre ferien din fantastisk. TIPS: Gjør det enkelt for deg selv ved å forhåndsbetale tipsene sammen med reisen din før cruise-oppholdet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for det underveis. Vær ekstra oppmerksom på tiden når du er på land Dette burde forhåpentligvis være selvforklarende, men å komme tilbake til skipet i tide er veldig viktig. Du vil ikke stå igjen på kaien etter at skipet har seilt avsted til neste destinasjon. Derfor bør du alltid sjekke - og dobbeltsjekke - når du må være tilbake, og aller helst være tilbake ekstra tidlig for å være på den sikre siden. Vanligvis vil tidspunktet for når du senest må være tilbake på skipet stå i det daglige programmet, som du enten mottar i lugaren din eller kan se i appen. Hvis du reiser på tvers av tidssoner, kan det imidlertid bli mer utfordrende. For å unngå forvirring om hva klokken er når du reiser på tvers av tidssoner, har man noe som kalles "skipstid". Med skipstid fastsetter man én tidssone (vanligvis den du startet cruiset i), som skipet følger, selv om du seiler inn i en ny tidssone. Hvis du er usikker på hva klokken er underveis, kan du alltid se i rederiets app eller på telefonen i lugaren din, som følger skipstiden. Bruk den første dagen til å danne deg en oversikt over skipet Cruiseskip er store. Altså, virkelig store! Selv de mindre skipene vil imponere deg med størrelsen, så det kan være overveldende å gå om bord på et cruiseskip for første gang - og det kan være vanskelig å finne veien i begynnelsen. Bruk derfor gjerne noen timer den første dagen til å utforske skipet og de mange dekkene, slik at du får en mye bedre oversikt over fasilitetene resten av ferien. Les det daglige programmet når du er om bord Det daglige programmet er som en slags meny med aktiviteter om bord på skipet, som du får i lugaren din eller kan se i informasjonsappen for den kommende dagen. Spesielt på de store skipene er det SÅ mange aktiviteter hver eneste dag at det kan være nesten umulig å forstå hvor og når de ulike tingene skjer - med mindre du har lest dagens program. Uansett om du vil delta på karaokekveld, yoga, auksjon, musikkquiz eller noe helt annet, er det daglige programmet din "go-to" guide full av nyttig informasjon om den kommende dagen. Vær oppmerksom på at noen rederier kun har det daglige programmet i appen, men hvis du ønsker å ha en fysisk kopi, kan du hente den på Guest Relations på skipet. Vi håper du har blitt litt klokere på hva som venter deg og hvordan du kan få mest mulig ut av ditt første cruise i denne bloggposten. Ha en flott tur!
10 destinasjoner på ønskelisten
Hvilken destinasjon er din ultimate drømmereisedestinasjon? Et sted du ikke har opplevd før, men som du har drømt om å besøke i lang tid. Jeg har mange! Og hvis jeg kunne, ville jeg gjerne reise rundt til dem alle, én etter én, slik at jeg kunne oppleve kultur og ekstraordinære opplevelser. I de fleste tilfeller har jeg imidlertid måttet la det forbli i drømmene mine. Det betyr også at min virkelige ønskeliste er mye lengre enn det som ville være rimelig å presentere for dere! Jeg vil likevel fremheve de 10 destinasjonene som ligger øverst på listen over steder jeg ønsker å oppleve før jeg dør. Bali Hvem drømmer ikke om et tropisk paradis med palmer, varm sand mellom tærne og kalde drinker? Man hører ofte om det ekstraordinære reisemålet Bali og ser bilder av hvor vakkert det er. Men Bali har samtidig mye mer å tilby; kunst, kultur, storbyer og vakre risterrasser. Jeg er overbevist om at Bali er et helt spesielt og unikt reisemål, og av den grunn står det høyt på min ønskeliste. Cape Town Kanskje ikke en destinasjon som alle tenker på, men jeg har virkelig hørt mye bra om Cape Town, og kulturen de har der nede. Utrolig glade mennesker og den vakreste naturen, som bokstavelig talt ligger midt i byen. Den utrolige fjellkjeden med Devil's Peak, Table Mountain og Lion's Head roper virkelig på at jeg skal bestige dem. Byen, og også det omkringliggende området, har virkelig mye å by på, som jeg ikke kan vente med å oppleve. Santorini Når jeg tenker på greske øyer, tenker jeg på hvite kalksteinshus med blå vinduskarmer, i mengder. Det er selve essensen av Santorini, som er fylt med disse vakre husene. Jeg tror nesten ikke jeg kan forestille meg noe som er mer gresk enn det jeg ser på bilder fra Santorini. Ikke bare skjønnheten, men det er også en stor drøm for meg å besøke Santorini for å oppleve den autentiske greske stemningen, spise deilige greske retter, drikke ouzo og vin, og bare nyte livet. Nuuk Jeg forestiller meg ingenting vakrere enn nordlyset - uten å selv ha opplevd det. Det har alltid vært veldig høyt på min ønskeliste over ting jeg vil oppleve. Dessuten har jeg alltid vært fan av litt utradisjonelle reisemål. Like herlig som en ferieøy i varmen kan være, synes jeg en ferie på det kalde Grønland med hundesleder og en unik kulturhistorie høres like spennende ut. Bora Bora Og her er et av eksemplene på de utrolig vakre feriemålene med varme, paradisstrender og eksotiske planter og dyr. Jeg kan lett forestille meg å ligge på en av de herlige strendene og nyte solen eller dykke i det krystallklare havet. Denne vakre øya kaller på meg med sine mange innbydende og spennende opplevelser den har å tilby. Bridgetown Bridgetown er en relativt stor by som ligger på øya Barbados. Jeg vet ikke med dere, men når jeg hører "Barbados," tenker jeg på varme sandstrender, palmer og drinker i overflod. Det er selve symbolet på et ferieparadis! I tillegg har byen og øya mye historie å utforske under et besøk her. Én ting er sikkert; det er rikelig med spennende aktiviteter å delta i, samtidig som du kan nyte en avslappende ferie. Det er i hvert fall en stor drøm for meg å oppleve dette karibiske paradiset en dag. New York Når jeg tenker på en amerikansk storby, tenker jeg automatisk på New York. New York er stedet hvor man kan drømme stort. Det er stedet hvor ingen bygninger er for høye, ingen mennesker er feil, og mulighetene er uendelige! Jeg drømmer om å oppleve Times Square, Central Park, Empire State Building og mange, mange, mange andre ting! Tokyo Enda en storby på listen min, og denne er ikke mindre unik enn de andre. Det er verdens største by; Japans hovedstad, Tokyo. Denne byen er kjent for det store antallet innbyggere, høye skyskrapere og kulturelle opplevelser. For eksempel er det eldste tempelet i Tokyo, Sensoji, en inspirerende og unik kulturell opplevelse, der de lokale kommer for å svaie hellig røyk over seg selv. Sydney Byen står som nummer 5 på Forbes' liste over de 50 beste stedene å være i verden, og jeg kan godt forestille meg hvorfor! Sydney er selve essensen av storbyliv, kultur og ekstraordinære opplevelser. Opplevelser i mange forskjellige former; nydelige strender, kulturelle museer, spennende butikker, koselige kafeer og en vakker botanisk hage. Sydney har alt! Alaska Alaska bugner av unike naturopplevelser og dyreliv. Her kan man komme tett på en dyreverden som er annerledes enn noe annet sted i verden. Fra hvaler som svømmer i havet, bjørner som streifer i skogen, til ørner som flyr høyt i luften. Alaska er et paradis for alle som elsker ekstraordinære naturopplevelser, og dette er absolutt grunnen til at denne amerikanske staten står på min ønskeliste!
10 av verdens naturunder du må se
10 av verdens naturunder du må se Det finnes så utrolig mange fantastiske opplevelser i verden, og det kan være helt umulig å velge blant dem. Jeg har reist mye, besøkt mange land og hatt forskjellige typer opplevelser, og hver enkelt er unik på sin måte. Her velger jeg å fokusere både på naturopplevelser jeg har erfart og de jeg fremdeles har til gode, men som jeg bare MÅ oppleve. #1 Må-se amerikansk skjønnhet La oss starte med en som alle kjenner til, og hvis du ikke har opplevd det, bør du virkelig legge det til på din to-do-liste. Grand Canyon er en av de mest kjente naturlige skjønnhetene man kan finne. Området strekker seg hele 30 kilometer fra side til side og 277 miles. Grand Canyon er et av de områdene i USA som man hører mest om, og området skuffer ikke. Tvert imot. Personlig er jeg allerede stor fan av USA og har besøkt flere ganger, så jeg vet ikke hvordan jeg kunne ha unngått å passere denne gigantiske skjønnheten. Den må jeg ha på listen for min neste tur. #2 Den flytende regnbuen Dette er garantert en naturopplevelse du aldri har hørt om før. Dette er elven Caño Cristales. Elven er kjent som "The River of Five Colors" eller "Liquid Rainbow". Denne elven er simpelthen den villeste skjulte perlen. Elven ligger i Colombia, og vanligvis er elven faktisk helt vanlig med vanlig vann som strømmer gjennom den, men fra omtrent juli til november eksploderer elven i farger. Mange tenker nok at det må komme fra kjemikalieutslipp i elven. Det var i hvert fall det jeg tenkte da jeg hørte om elven første gang. Heldigvis er det ikke det som skjer. Det er slik at planten Macarenia Clavigera, som er en ganske unik plante som ligger på bunnen av elven, får en kraftig rød farge. Regnbuefargene kommer fra andre fargerike deler av elven. Det blå vannet, det grønne mosen og den gule sanden. Denne elven MÅ jeg se på et tidspunkt. Dessuten er Colombia et fantastisk land, så man trenger ikke bare dra hit for å se den fargerike elven. #3 Den grønne himmelen Denne grønne himmelen var jeg ikke engang klar over at jeg måtte oppleve før jeg sto midt i den. Det høres kanskje litt abstrakt ut, men jeg snakker faktisk om noe helt konkret, nemlig Monteverde Cloud Forest. Skogen ligger i Monteverde i Costa Rica, og den kalles en skyskog fordi den befinner seg veldig høyt over havnivået, nesten som om du er inne i en sky. Fuktigheten i luften her er veldig viktig for skogen. Den ligner litt på en regnskog, men ikke helt på samme måte. Skogen har virkelig mange skjulte skatter som du kan være heldig å oppleve. De har for eksempel mange sjeldne fugler som du kan være heldig å se her. Det var en virkelig hyggelig spasertur jeg tok rundt i skogen, hvor jeg brukte flere timer på å gå rundt, ta bilder og ta opp alle lydene og fargene. #4 En rosa sandstrand En av de tingene jeg virkelig vil oppleve er fenomenet med rosa sandstrender. Jeg elsker å slappe av på en god strand, men hva kunne være bedre enn en helt vanlig sandstrand?... en rosa sandstrand. Men man må innrømme at det er et merkelig fenomen. Disse strendene finnes heller ikke på mange steder, og graden av rosa farge varierer. Den jeg har hørt mest om er stranden på Filippinene. Great Santa Cruz Island på Filippinene har en utrolig vakker rosa sandstrand og det vakreste havet jeg noensinne har sett. Denne rosa stranden får sin fargede sand fra de røde organrørskorallene som har blitt knust. Dessverre har mye av marinelivet rundt stranden blitt ødelagt på grunn av ulovlig korallgruvedrift. Det er derfor viktig å huske hva man gjør i naturen for å bevare alle de fantastiske fenomenene. #5 Lev på kanten Vil du leve litt på kanten? Da må du bli med meg for å se en av verdens mest aktive vulkaner, og du trenger ikke engang reise til de fjerneste hjørnene for å oppleve den. Etna, som ligger på Sicilia, er en aktiv vulkan, og jeg forstår virkelig ikke hvorfor jeg ikke har vært der ennå, når det nesten ligger rett i nærheten. Det enda mer fantastiske er at du kan komme utrolig nært selve vulkanen. Det går nemlig en taubane til toppen, slik at du raskt og enkelt kan komme deg til toppen og se dette utrolige naturfenomenet. Jeg har alltid vært ganske fascinert av vulkaner, og derfor vil jeg veldig gjerne se en aktiv vulkan for å oppleve hvordan landskapet rundt en aktiv vulkan er annerledes enn rundt en inaktiv vulkan. Dessuten skulle det være mange flotte turmuligheter og andre naturopplevelser rundt Etna, som jeg absolutt ikke vil gå glipp av. #6 De store runde sten I New Zealand finner du mange fantastiske underverker, men en av de litt mer uvanlige og ikke så kjente er Moeraki Boulder, også kjent som Kaihinaki. Her på den sørlige øya finner du uvanlig store og helt runde steiner som ligger langs stranden Koekohe. Steinenes formasjon ble dannet under jorden gjennom sementering av Paleocene leirestein, og de er formet av den leiren som har omgitt dem samt erosjon. Deretter har de blitt ført fra land til stranden av havet som slo mot klippene, og rullet deretter ned på sandet. Det er sjelden å finne steiner som ikke er ødelagte, da de ofte ruller med stor kraft og knuser. Det enda mer merkelige med disse steinene er at de er hule på innsiden, noe som kan sees i de ødelagte steinene. Jeg elsket å være her. Det var fantastisk å gå blant disse store steinene, klatre på dem og hoppe fra stein til stein. Så hvis du planlegger en tur til New Zealand, må du ikke gå glipp av denne unike naturopplevelsen. #7 Den imponerende fjorden Enda en fra New Zealand er Milford Sound. New Zealand har så mange naturfenomener at jeg kunne ha laget denne listen kun med opplevelser fra New Zealand. Milford Sound er en fjord på Sørøya. Det mest fascinerende med Milford Sound er at fjorden ble dannet av isbreer under istiden. Fjorden har et dynamisk landskap med vakre fossefall og enorme fjelltopper. Selv om du kan besøke Milford Sound, har området bevart sin autentiske og uberørte natur, noe som gjør det fantastisk. Milford Sound ligger i Fiordland nasjonalpark, og nasjonalparken er også vel verdt å utforske gjennom fotturer eller kjøreturer gjennom skoger og fauna. Milford Sound er en syn du ikke bør gå glipp av og en opplevelse du vil huske livet ut. Det er i alle fall det jeg vil. #8 Ikonisk kløft Har du lyst til å ta en lang fjelltur i Norges vakre fjell? Da kan du oppleve noe utrolig. I tillegg til den fantastiske utsikten over fjorden, finner du i Lysefjorden i Norge Kjeragbolten; en enorm stein som er klemt mellom to klipper. Vandreturen opp til toppen av det 1 110 meter høye fjellet er utfordrende, men fantastisk, og belønningen for det harde arbeidet er virkelig bra. Hvordan har det i det hele tatt vært mulig for den store steinen å lande akkurat der? Det er slike opplevelser jeg setter pris på. De der du føler at du må tenke over ting, og setter pris på jordens fantastiske evne til å la slike ting skje. Du bør imidlertid være oppmerksom på at vandreturen er ganske utfordrende, og det anbefales bare for erfarne og øvede, da turen tar 6 timer og inkluderer klatring og bratt vandring. #9 Stjernehavet På den vakre øya Vaadhoo på Maldivene kan du oppleve noe som er som fra en annen verden og som ikke kan sammenlignes med andre steder i verden. Når solen går ned over Vaadhoo Island og bølgene slår mot stranden, dukker det opp et glitrende hav. Små blå prikker dannes, noe som får havet til å ligne stjernehimmelen. Dette magiske fenomenet oppstår i de senere sommermånedene på grunn av den økende mengden fytoplankton og havdyr som lyser i mørket. Dette må være en helt eventyrlig opplevelse. Det skal være lettere å se den fantastiske synet hvis du er på havet, siden bølgene slår mot båten og det oppstår det strålende lyset. Havet rundt Vaadhoo Island er helt klart, og det er derfor det er så tydelig å se det lysende planktonet når havet og organismene blir forstyrret av bølger eller bevegelser i vannet. Jeg kan nesten ikke vente med å oppleve noe så utrolig magisk. Dessuten er Maldivene et av de vakreste og mest herlige stedene du kan besøke, så det er bare en bonus at det er en så fortryllende opplevelse her. #10 Den ville stranden Denne mørke og rå stranden finner du på Island. Strandens svarte sand, svarte steiner og høye klipper gir en dyster og melankolsk stemning som må være utrolig å oppleve. Bølgene som slår mot stranden er også ville og voldsomme, så stranden egner seg ikke for bading. Likevel er det mye mer fascinerende å gå rundt på stranden enn å ligge der. Det er tydelig å se hvordan havet og naturen har formet de unike trappe-lignende klippene, som fungerer som en dyster kulisse. Reynisfjara strand på Island er en av de mest imponerende strendene jeg noensinne har sett på bilder, og den sies å være enda mer vill i virkeligheten. Stranden er også et varemerke for Island og den rå naturen som finnes der oppe. Jeg har ennå ikke opplevd Island, men det skal jeg helt sikkert gjøre.
Derfor blir du ikke sjøsyk på et cruise
Tanken om å være fanget ute på havet på et gyngefartøy kan få de fleste til å føle seg nervøse, men frykt ikke! Det er faktisk ganske uvanlig å oppleve sjøsyke på en cruiseferie. Vi gir deg svaret på hvorfor her... Hvorfor blir jeg ikke sjøsyk på cruise? Du har kanskje opplevd å seile med en ferge eller et seilskip og henge blek med kaldsvette mens du frykter å ta et cruise av samme grunn. La oss si det en gang for alle - det er ikke sammenlignbart! Cruise skipene er enormt store! Derfor kreves det enorm kraft for å få dem til å avvike fra kursen eller begynne å gynge. Faktisk kan du på de fleste skipene ikke engang merke at de beveger seg. Sammenlign det med for eksempel Oslobåten, der noen av de minste cruiseskipene er over dobbelt så store, mens de største skipene er nesten syv ganger større. I tillegg er de fleste skip utstyrt med store stabilisatorer som stikker ut fra skroget som store finner, som motvirker bølger og hjelper til med å holde skipet stabilt, selv i dårlig vær. Sist men ikke minst - rederiene vet at ferietid er tid for velvære og ikke for kvalme. Derfor overvåker de kontinuerlig værforholdene på seilingsruten, slik at de kan navigere utenom dårlig vær. Det er faktisk ganske vanlig at skipene endrer kurs underveis, spesielt i Karibien, når det er orkansesong. Hvis uhellet likevel skulle være ute... Til tross for at veldig få blir sjøsyke på cruise, er det likevel lurt å være forberedt. Derfor har vi samlet 10 gode råd om hva du bør gjøre hvis du blir sjøsyk. ⛴ Henvend deg til resepsjonen Det er alltid mulig å få utdelt sjøsyketabletter i skipets resepsjon helt gratis. Det er også mulig å kjøpe dem hjemmefra eller i terminalen. Her er det også mulig å kjøpe forskjellige former for sjøsykemedisin i form av tyggegummi, sukkertøy eller akupressurarmbånd. ⛴ Sitt stille eller legg deg ned Når du opplever sjøsyke, bør du så langt som mulig unngå å bevege deg rundt på skipet. Finn i stedet en seng eller stol der du kan legge deg ned. Ved å gjøre dette får hjernens balansesenter mer ro enn hvis du står opp. Ubalansen mellom det du ser og det indre øret ditt er derfor ikke like kraftig. ⛴ Prøv å sove Det beste du kan gjøre når du opplever sjøsyke, er å gi kroppen din ro og hvile ved for eksempel å ta en lur. ⛴ Ikke les bøker, aviser osv. Det er en dårlig idé å lese eller se filmer hvis du opplever symptomer på sjøsyke. Se heller opp, slik at kroppen din får en bedre følelse av balansen mellom det du ser og det som beveger seg. ⛴ Fokuser på et bestemt punkt Det kan være lurt å fokusere på et stillestående objekt, for eksempel noe på land eller horisonten. ⛴ Unngå dehydrering Ved å drikke nok vann unngår du å bli dehydrert. Hos noen har det også en positiv effekt å drikke brus, da sukker kan bidra til å motvirke alvorlig dehydrering. ⛴ Spis lett Unngå tung eller krydret mat og spis heller lette måltider. Gjerne saltstenger eller chips, da dette bidrar til å gjenopprette saltbalansen. Det anbefales også at du unngår røyking og alkohol, da dette bare vil forverre tilstanden. ⛴ Sørg for frisk luft Det er en god idé å få litt frisk luft. Prøv også å bevege deg mot midten av skipet, der det er mindre bevegelse. ⛴ Fokuser på pusten din Hvis du føler deg veldig dårlig, kan det være lurt å fokusere på pusten din. Pust sakte. ⛴ Informer de nærmeste Hvis du merker at du begynner å føle deg dårlig, husk å fortelle det til de du reiser med, slik at de er oppmerksomme og kan hjelpe deg hvis du trenger det. God tur!
Forhåndsinnstillinger, myter og misforståelser om cruise.
Overfylte cruisebåter, dyre drikkevarer, mangelfull sikkerhet og høye priser? Du har sikkert hørt alt dette før, men nå avliver vi alle mytene om cruiseferier. Det kan kanskje være vanskelig å forestille seg hva en cruiseferie egentlig kan tilby før man har prøvd det selv. Uansett om du reiser alene, som en familie eller som et par, er cruiseferier svært populære blant mange, nettopp fordi denne ferieformen inkluderer så mange ulike opplevelser i én pakke. Hvis du selv må planlegge ferien, kan det kreve mye tid og energi å bestille hotell, ordne transport og mat, planlegge aktiviteter – og sørge for at alt passer tidsmessig. Hvis du velger å ta en cruiseferie, får du både overnatting, måltider og aktiviteter for hele familien, alt mens dere seiler ut i den store og spennende verden. Til tross for de mange fordelene er det fortsatt mange som går rundt med ulike fordommer om hva cruiseferier er, og hvem som velger denne ferieformen. Derfor har vi nå en gang for alle bestemt oss for å avlive alle myter og imøtegå fordommene. Myte nr. 1 - Alle seilingsruter er like Falsk ✗ Det finnes så mange forskjellige seilingsruter at man aldri ville bli ferdig om man skulle prøve dem alle. Det er klassiske ruter som en tur rundt i det vestlige Middelhavet, som er stort sett lik for alle rederier, men også et hav av ruter som endres fra uke til uke. I tillegg tilbyr rederiene også unike ruter når skipene skal flytte destinasjon fra sommer til vintersesongen. Her kan man for eksempel seile fra København til Barcelona eller kanskje fra Genova til Miami. Per i dag tilbyr vi flere hundre forskjellige ruter med de rederiene vi samarbeider med, så det er definitivt noe for enhver smak – og myten om at alle seilingsruter er like? Den er vel grundig avkreftet. Myte nr. 2 - Cruise er kjedelige Falsk ✗ Å tro at cruise er kjedelige, er kanskje en tradisjonell myte blant det yngre publikummet. Men de fleste skip har i dag så mange ulike aktivitetsmuligheter at det er umulig å kjede seg. Her er en oversikt over noen av aktivitetene som finnes på mange av skipene vi tilbyr turer med: Surfebasseng Skøytebane Fallskjermhopp-simulator Gokart-bane Klatrevegg Laser-tag Tennis Minigolf Treningssenter med gruppetimer Fornøyelsespark-aktige attraksjoner (karuseller, radiobiler og berg-og-dalbaner) Vannsklier Flere bassenger og jacuzzier Velværesenter (på noen skip er det til og med inkludert i prisen) Massasje Undervisning og kurs (for eksempel dans, matlaging, sminke, hår eller drinker) Teaterforestillinger og show Gressplen hvor du kan ha piknik eller spille krocket Kasino Bibliotek Det er selvfølgelig en smakssak og individuelt hva man synes er gøy og hva som er kjedelig. Men én ting er sikkert - utvalget av aktiviteter er definitivt ikke noe problem når du er om bord på et cruise-skip. Sjekk hvilke tilbud som er tilgjengelige på skipet før du bestiller ferien. Jo større og nyere skipene er, jo flere fasiliteter og aktiviteter er det vanligvis. Ovenstående liste er bare en grov oversikt. Du kan se nøyaktig hvilke aktiviteter som er tilgjengelige på reisen din under skipets informasjon. PS. Hvis du ikke allerede er overbevist, er det også det faktum at du besøker en rekke spennende land hvor du kan gå i land og utforske lokale severdigheter. Myte nr. 3 - Drikkevarer er altfor dyre Sant ✓ og falsk ✗ På noen rederier er drikkevarer inkludert i prisen, mens de ikke er det på andre. Dette er nok der de fleste går galt, hvis de ikke har tatt med i betraktningen at drikkevarer ikke er inkludert i reisen deres. Drikkevarer er dyrere å kjøpe om bord enn hvis du kjøper en drikkepakke. Derfor tilbyr alle rederier drikkepakker i forskjellige prisklasser, avhengig av om du ønsker med eller uten alkohol. Disse kan kjøpes allerede før cruiset. Undersøk og bestem hvilken drikkepakke du vil ha før du drar. Myte nr. 4 - Det er alltid den samme kjedelige buffématen Falsk ✗ Kjedelig salatbar, oppvarmet mat, slapp brunch? Da må du tro om igjen. De fleste cruiseskip har i dag et førsteklasses kjøkken. Avhengig av hvilket rederi du velger å reise med, kan du få kulinariske opplevelser som spenner fra japansk til brasiliansk mat. Hvis du har spesielle diettbehov, er det ingen problem. Mange av rederiene vi ser i dag, samarbeider med prisbelønte kokker og kan tilby et bredt utvalg av allergivennlige, glutenfrie og vegetariske retter, slik at alle kan spise om bord. Hvis du vil ha det helt intimt, har flere skip også muligheten for å arrangere en privat middag, slik at dere kan nyte en kveld alene. Bonusinfo: Mange tror at det kun er i bufférestauranten man kan få gratis frokost, så de går ofte dit. Dette er faktisk ikke tilfelle. Til frokost og lunsj kan du også bestille à la carte i en av hovedrestaurantene, uten ekstra kostnad - akkurat som om kvelden. Noen rederier inkluderer romservice, slik at du kan bestille frokost og få den levert til lugaren din, slik at du kan nyte den med utsikt fra egen balkong. Myte nr. 5 - Krydstogtskibe er ikke trygge Falsk ✗ Er cruise skip trygge? Det er et spørsmål som ofte stilles. Kanskje er det gamle frykter knyttet til historien om Titanic, men vær beroliget - cruise skip er trygge, og det er ingen grunn til bekymring for store ulykker eller forlis. Risikoen for forlis er statistisk sett svært lav, og tidligere hendelser har bare bidratt til å øke sikkerheten rundt cruise i dag. En annen bekymring som har kommet opp i løpet av Covid-19-pandemien er faren for smitteutbrudd og frykten for å bli fanget på skipet hvis noe skulle skje. Men heller ikke her er det noen grunn til bekymring. Det er mange hygiene tiltak på skipene, som bruk av håndsprit, rengjøring av fellesområder og grundig rengjøring av lugarer. Hvis du er bekymret for å bli "fanget" på et cruise skip som i begynnelsen av pandemien, kan du være trygg på at slike scenarier ikke vil gjenta seg. Rederiene har inngått avtaler med havnene de besøker, slik at de alltid kan få passasjerene i land ved et eventuelt smitteutbrudd. I tillegg er en cruise ferie den perfekte boblen i disse tider, siden alle blir testet før ombordstigning og underveis. Så vi tør nesten påstå at cruise ferier er en av de tryggeste ferieformene i disse tider. Myte nr. 6 - Cruise er kun for eldre mennesker Falsk ✗ Det er en morsom myte at cruisere er pensjonistferier. Det er sant at det i mange tilfeller er en vennlig ferieform for eldre mennesker, og som pensjonist kan du dra nytte av de mange fordelene som finnes om bord. Men visste du at cruise faktisk også passer utmerket for familieferier, parferier eller når du reiser med venner? På et cruise er det masse fest og moro, avslapning, selvpleie og mye mer! I cruiseverdenen finnes det skip som passer for alle - det handler bare om å velge akkurat det skipet som passer best for dine behov. Myte nr. 7 - Cruises er dyre Alt er relativt. Selvfølgelig koster en All-Inclusive ferie mer enn hvis du velger en ferieform hvor måltider og aktiviteter ikke er inkludert i prisen. Men alt er relativt! De fleste cruise er blitt så konkurransedyktige på pris at det i dag ikke er stor forskjell mellom tradisjonelle charterferier med All-Inclusive og cruise. Med det sagt, finnes det mange forskjellige cruises i ulike prisklasser. Hos MyCruise tilbyr vi for eksempel eksklusive cruises gjennom MyCruise Exclusive, som vi lanserte tidlig i 2021. I tillegg har vi absolutt rimeligere alternativer for deg som leter etter det. En hel uke på noen av de billigste skipene starter på rundt 3000 kr. - og det inkluderer til og med alle måltider! Det finnes mange tiltak som kan gjøre det billigere å velge cruise som ferieform. For eksempel har flere rederier lave priser for barn under 12 år. Det er også tilfeller der det er mengderabatt hvis flere av dere bestiller ferien sammen. Alt i alt er ikke cruise nødvendigvis dyrere enn andre All-Inclusive ferieformer. I de fleste tilfeller vil flybillettene være den avgjørende faktoren for om prisen blir høyere. Myte nr. 8 - Cruise skip er klaustrofobiske Falsk ✗ Når man hører at det er plass til 8000 mennesker på et skip, kan man lett tro at det er trangt. Dette er på ingen måte tilfelle. Skipene er kjempestore. Så store at det kan være vanskelig å orientere seg. Flere rederier merker for eksempel gulvene med skipets seilingsretning for å hjelpe gjestene med å finne veien, og for å sørge for at de ikke går seg bort. Dette avhenger selvfølgelig av den enkelte personen, og når du føler deg overveldet og omringet av for mange mennesker. De fleste cruise skip i dag er imidlertid så store at det er rikelig med plass til alle gjestene, mannskapet og mer til. På de store skipene er det mye plass, luft og lys, og det er gode muligheter for å gå turer i åpent miljø. Ofte vil du faktisk bare merke den store folkemengden i forbindelse med ombordstigningen. Det de fleste refererer til når de sier at det kan være klaustrofobisk å være om bord på et cruise skip, er at du er på åpent hav og ikke har muligheten til å gå i land før skipet legger til havn igjen. Men med størrelsen på skipene i dag er det minimal risiko for at du vil føle deg klaustrofobisk om bord. Hvis du har en tendens til å føle deg klaustrofobisk, kan det være lurt å bestille en lugar med vindu eller til og med en lugar med balkong, der du kan gå ut og få litt frisk luft direkte fra rommet - helt for deg selv. Myte nr. 9 - Cruises besøker bare de mest turistifiserte havnene Sant ✓ og falsk ✗ Det finnes mange forskjellige cruisehavner rundt om i verden, og det er riktig at det kan være en risiko for å støte på såkalte "turistfeller". Noen cruisehavner kan være fylt med turister, og det kan kanskje gjøre det vanskelig å oppleve unike opplevelser. De mest travle og dermed turistede havnene finner du vanligvis i Mexico, Florida og på de karibiske øyene. Om du seiler i høysesong eller lavsesong spiller også en rolle når det gjelder hvor mange turister du vil møte på turen din. Men med det sagt, er det så mange muligheter når du er i havn, at det alltid er mulig å finne små, koselige perler der det ikke er mange turister. I tillegg er det selvfølgelig også mulighet for å velge ruter som besøker mindre og ukjente steder, der du på ingen måte vil føle at du har havnet midt i en turistfelle. Myte nr. 10 - Man har ikke nok tid i havnen Sant ✓ og falsk ✗ Igjen er det individuelt hvor lang tid du ønsker å bruke på de forskjellige destinasjonene. Hvis du tar et cruise, vil du ofte seile om natten og være i havn om dagen. Avhengig av seilingsruten fra dag til dag, vil du vanligvis være et nytt sted når du våkner om morgenen. Noen kan mene at tiden kan være for kort til å utforske landet - spesielt hvis du har et sterkt ønske om å se noen severdigheter som kanskje er litt lenger unna havnen. Hvis det er tilfelle, anbefaler vi at du bestiller en av rederiets egne organiserte turer, slik at du er sikret å komme tilbake i tide før skipet seiler videre. Alternativt tilbyr noen rederier også cruise med overnatting i byen du er i. Imidlertid er vår erfaring at de fleste gjester synes det er fint med en kort dag i havn, der de har tid til å gå en tur i byen, handle litt og oppleve den lokale sjarmen før reisen går videre. Myte nr. 11 - Man skal have formelt tøj med og alle er snobbede Sandt ✓ og falsk ✗ Det er riktig at det finnes kleskoder på de fleste cruise skip. Det varierer fra rederi til rederi hva kleskoden er, men i de fleste tilfeller handler det IKKE om smoking og gallakjoler. Du er på ferie, så alt er selvfølgelig avslappet. Hvis du leter etter en god guide til hva de ulike kategoriene av kleskoder innebærer, gir jeg deg her en oversikt: Casual - Avslappet antrekk. Menn: Lyse bukser og en T-skjorte. Det er imidlertid i de fleste tilfeller ikke tillatt å ha på seg shorts og sandaler i restaurantene. Kvinner: det samme som menn, eller en vanlig skjørt eller kjole. Elegant/sport casual - Dette er litt penere enn casual. Her foretrekkes det at menn har på seg en blazer. Slips er imidlertid ikke påkrevd. Kvinner: Her er det igjen tillatt med bukser, skjørt eller kjoler som ikke er for korte eller utringede. Informal - Litt penere klær. Menn: Pene bukser med blazer og gjerne slips. Kvinner: Pen kjole eller skjørt med en fin topp. Formal - Nå er det på tide å finne frem de mest formelle klærne. Det vil ikke være fastsatt kleskode for å ha på seg slike klær hele turen. Vanligvis vil det være for kapteinens cocktailparty, andre arrangementer eller lignende hendelser. Menn har på seg smoking og kvinnene har på seg kjoler. Hvis du ikke har slike klær i garderoben, fortvil ikke. Du kan leie det om bord. De siste årene har cruises blitt mye mer tilgjengelige for alle, og derfor er formelle kleskoder ikke like vanlige som før. Imidlertid er det fortsatt visse plagg som ikke er godtatt. For eksempel er det vanligvis ikke akseptabelt å ha på seg sandaler og shorts under kveldsmåltidet de fleste steder. Myte nr. 12 - Cruises er ikke for store familier Falsk ✗ Det er faktisk riktig at det en gang var standard på cruise skipene at de fleste lugarer bare var egnet for to eller fire gjester. Men med tiden har de fleste rederiene fulgt den økende interessen fra familier som ønsker å reise på cruise sammen. Derfor har de lagt til familie-suiter på de fleste store skip. På de større skipene til Royal Caribbean International, for eksempel, finner du eksempler på suiter der opptil åtte personer kan sove i to separate soverom. Hvis du for eksempel velger en Ultimate Family Suite, venter en svært barnevennlig opplevelse med en stor suite fordelt over to etasjer, med en sklie fra andre etasje ned, samt mye underholdning i suiten, inkludert luft-hockey, en liten kino og videospill. Men hos alle rederier finner du også mer vanlige (og rimelige) familie-lugarer, hvor det er plass til en familie på 4 eller 5. Alle rederier tilbyr også flere barnevennlige tjenester, for eksempel gratis barnevakt om kvelden, slik at foreldrene kan få en avslappende, barnefri kveld, med forsikring om at barna blir godt passet på av kvalifisert personale. Mange har også morsomme barneklubber for ulike aldersgrupper. Myte nr. 13 - Man blir sjøsyk på cruise Falsk ✗ Det korte svaret er: Nei, du blir ikke sjøsyk på cruise. De fleste cruiseskip er enorme. De store cruiseskipene, som er rundt 15 etasjer høye og rommer mellom 3000-5000 passasjerer, gynger minimalt - og for det meste slett ikke. Det kan til og med være kraftig uro og høy sjø, og selv der vil du nesten ikke kunne merke at du seiler på havet. Les mer om hvorfor du ikke blir sjøsyk på cruise her.